Pimeällä näkyminen liikenteessä

Syksy vaan etenee ja illat pimenee. Nyt on ollut varsin sateisia ja tuulisia iltoja niin kuin syksyisin tuppaa olemaan. Miten mukavaa onkaan olla sisällä ja katsella ulos ikkunasta pimeään jossa autojen valokiilat hetken valaisevat mustaa katua. Juuri silloin alkaa vaativa konsertti ja levoton Leo-poika marhaa edestakaisin meidän väliä kokeillen kumpi lähtee tänä iltana. Hän haluaa ulos ja ei tietenkään anna periksi koska se on hänelle päivän kohokohta. Jos ei heti ala tapahtumaan niin vähän kun vääntää herjuutta niin se nopeuttaa toimintaa.

Kissa pahanteossa

Miltä tuntuu lähteä mustan kissan kanssa pimeään iltaan? Pelottavaa eikö totta?
Asumme keskustassa ja porukkaa piisaa illallakin kun nuoriso parveilee autoilla ja mopoilla muun liikenteen lisäksi. Miten matalalla liikkuva musta otus näkyy autoilijan valoissa kun huomio kiintyy yleensä jalankulkijan vyötärön kohdalle. Lisäksi kissa on nopea vaihtamaan suuntaa eikä välttämättä aina pysy jalkakäytävällä. Tätä olen pohtinut usein. Täällä on nyt kaksipäiväiset syysmarkkinat niin ostin pienen ja edullisen valon Leon valjaisiin ihan kokeilumielessä.

Leo ja punainen valo

 Se on hyvin kevyt ja helppo kiinnittää hakasella eikä siitä ole haittaa kissalle mutta näkyvyys paranee. Saan siis kaksi kärpästä samalla iskulla kun itse näen kissan paremmin ja autoilijan huomio kiinnittyy punaiseen valoon. Nappiparistolla toimivassa kojeessa on kolme toimintoa ja myyjä lupasi pariston kestävän pitkään. Voin valita joko jatkuvasti palavan punaisen valon tai nopeasti/hitaasti vilkkuvan valon. Paras on mielestäni hitaasti vilkkuva ja hyppivä valo Leon kävellessä tai juostessa.

Punainen valo pimeässä

Hänen sadetakissaan on heijastimet molemmilla puolilla mutta aion kiinnittää myös punaisen valon tuomaan lisänäkyvyyttä. Jos hän haluaa jatkaa talvellakin ulkoilua niin takki suojaa lumelta eikä tule ikäviä lumipalleroita mahan alle.
Hyvä olisi tietysti myös ulkoiluttajalla olla kunnon heijastimet. Siihen minun täytyykin seuraavaksi kiinnittää huomiota koska lenkkareiden heijastimet ovat pienet ja liian alhaalla. Heijastinliivi on hyvä ja edullinen hankinta ja sen voi pukea jokaisen ulkoiluvaatteen päälle. Ainakin Savonlinnan Motonetistä löytyy huomioliivin nimellä hintaan 4,90€/kpl. Se on halpa liikennevakuutus!

Heijastimen näkyvyys

Liikenneturvan sivulla muistutetaan että valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen. 



Turvallista ulkoilua kaikille toivottaa Leo-poika!

Kommentit

Suositut tekstit