Ilmastonmuutos


Linnut kevätjäällä
Lokit Koululahdella

Aina kun kevät kääntyy kesäksi minulle tulee haikea olo koska se hento vihreä koivuissa muuttuu tummemmaksi ja lehdet saavat kasvaessaan suhisevan äänen tuulen heilutellessa oksia. Ruoho alkaa kasvaa korkeammaksi ja keväinen heleys katoaa. Muuttolintujenkin laulu hiipuu kun alkaa munien hautominen sekä myöhemmin poikasten ruokkiminen.

Sorsanpoikaset rannalla
Emo käski minut vahtimaan lapsiaan

Kesä puolestaan tuo meille lämpöisen auringon, valkeat yöt ja uintilämpimät vedet. Jokaisella vuodenajalla on meille erilaista annettavaa ja kaikki tämä perustuu niinkin tavalliseen ilmiöön kuin säähän. Jokaiselle vuodenajalle on oma tyypillinen säänsä ja jos sää poikkeaa totutusta niin aletaan puhua ilmaston lämpenemisestä ja tietenkin ihmisen osuudesta sen synnyssä.

Luen tällä hetkellä tiedetoimittaja Marcus Rosenlundin kirjoittamaa kirjaa Sää joka muutti maailmaa jossa hän kertoo mielenkiintoisella tavalla maailman historiasta. Luulisi että tietokirjan lukeminen on kuivaa ja tylsää puuhaa mutta Marcus osaa kertoa maailman säästä lennokkaalla tavalla. 

Mittari ja apila
Mittarimato puistossa

Kirja antaa perpektiiviä siihen millaisia lämpimiä ja kylmiä kausia euroopassa on ollut ja tulee edelleen olemaan. Ei kaikki ilmastonmuutokset johdu pelkästään meistä itsestämme. Sää on muokannut vanhaa mannerta hyvinkin voimakkaasti menneinä vuosituhansina ja Pohjanmeren raivoisat myrskyt ovat näyttäneet mahtinsa rannikon asukkaille kun saaria on syntynyt ja hävinnyt takaisin mereen. On syntynyt uusia lahtia sekä kokonaisia kaupunkeja on vajonnut merenpohjaan. Lämmin sää on tuonut mukanaan aina tulvia ja myrskyjä ja lämpö aiheuttaa sen että sää hidastuu ja pysyy paikallaan kauemmin joten tuhotkin ovat suuremmat.

Espanjassa rankkasateet ovat aiheuttaneet nyt tulvia ja ihmisiä on kuollut ja aiemmin tänä vuonna Australiassa tulvi ennennäkemättömästi. Lämmön vaikutuksesta jäätiköt sulavat ennätysvauhtia ja nostavat merenpintaa joten maata jää pakosti veden alle. Tästä seuraa että ihmiset lähtevät vaeltamaan uusille alueille kun elinolosuhteet muuttuvat mahdottomiksi. 

Langinkoski tulvii
Langinkoski keväällä 

Maailman säätä ovat vuosituhansia hallinneet vuorotellen kylmät ja lämpimät kaudet tulivuoren purkauksineen ja maanjäristyksineen. Eikö kuulostakin ihan meidän vuodenajoiltamme – pienoiskoossa tosin. 

Syksy tuo meille taas sateet ja myrskyt ennen kuin maa saa valaisevan lumipeitteen. Pimeää, kylmää, loskaista ja masentavaa säätä! Minä koen helpottavana lumen ja pakkasen tulon koska onhan se mukavampaa kulkea kuivassa kelissä henki huuruten kuin nojata sateessa vastatuuleen.
  • Heikinpohja keväällä
    Heikinpohja

Kun pitkästä ja kylmästä talvesta on enää muisto niin ollaankin taas ihanassa kevät säässä. Minä alan odotella kevättä.
















Kommentit

Suositut tekstit